• Brev, Folkhemmet 20.04.2012

    Nu ska du sluta gömma dig bakom meningslösa chattar och onåbara bloggar och sätta in denna debattartikel i din tidning.

    ”Massmedias okunnighet och brist på ansvarstagande.

    Anders Breivik är sinnessjuk och har förpackat sin sinnessjukdom i nationalism. Det är inte nationalismen som är intressant utan de personliga omständigheter, som utvecklat isoleringen och vanföreställningarna, allt från t ex ”krav hemifrån”, ”sexuellt våld i hemmet” etc. t o m dataspelandets betydelse.
    Det utrymme han får nu saknar relevans i ärendet och inspirerar/mobiliserar svansen att fullfölja hans idéer. Det är fullständigt självklart, i Breiviks perspektiv, att han vill vara friskförklarad och att hans näring är att någon gång upphöjas till folkhjälte. Redan när han fattade beslutet om sin plan, valde han döden/martyrskapet och han sitter nu i rättssalen ”på Guds högra sida” och hånar ”de ynkliga människorna som bara är redskap för högre mål”. Breivik är upphöjt död.

    Mitt i detta ställer världen upp som megafon och metabudskapet är:
    ”Varför skulle man inte göra det, nu när man har möjlighet att möta Guds son”.
    Själva formen, upphöjandet, blir i sig ett mål som inspirerar allt fler i utanförskapet, som inte finns, inte syns, inte är efterfrågade. Massmedia bekräftar  Breiviks egen bild av att vara Guds son och ger honom den status som många därute inte reflekterat över, men som nu plötsligt står som ett alternativ. Dagligen och stundligen mejslas Breiviks instruktioner ut om vad han borde gjort och vad som inte är avslutat, en ren manual till efterföljare och som Leif Silberskij korrekt formulerade det, ”helt saknar relevans för skuldfrågan”.

    Journalisters märkliga självbild över sin förmåga värdera allmänintresset måste förändras. Hela spektrat av kompetens, från beteendevetare till jurister måste blandas in för att hjälpa till med att skilja på allmänintresset och och det allmänna intresset (av skvaller). Ambitionen att sälja tidningar för att tillgodose sensationsjournalistiken har nått sin yttersta gräns. Bara det faktum att hängas ut med namn och bild, som ett oavslutat mål för Breiviks ”reningsbad”, borde ha mobiliserat så mycket empati att massmedia avstod. Många kommer att se sig över axeln en extra gång resten av livet, efter att ha blivit uthängda. Men nu har rapporteringen blivit självgående och utan hämningar och kontroll.
    Utan de hämningar och den kontroll som Anders Breivik själv hade behövt.

    Avsluta allt rakt av och åk hem.”


    Hälsningar
    Alf Carlsson

    Posted by alfverner @ 9:20

  • 28 Responses

    Kommentera

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

    Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu