• Ekonomi 12.04.2012

    Sofia Arkelsten gör en lägenhetsaffär och tjänar inom några månader 600 000:- kronor på något som heter ”Bostadsmarknad”. Hon tillför ingenting av värde själv utan säljer en lägenhet och en brist på lägenheter. Mest betalt får hon för bristen på lägenheter, men det avgörande är att hon inte själv tillför systemet något som helst värde.
    På andra sidan står en köpare som bl a lånar upp 600 000:- för att kunna köpa Sofias lägenhet och brist på lägenheter. 600 000:- som direkt ger Sofia rätt till privat konsumtion motsvarande 600 000:- utan att själv ha tillfört motsvarande värde.

    Ägandet i sig har övergått till banken, som i praktiken blir en slags hyresvärd genom räntan. Dock helt utan förpliktelser.

    Nu kommer frågan:

    Vems är skulden?
    Sofias, som får 600 000:- utan att ha tillfört motsvarande värde?
    Köparen, som tagit lån i banken?

    (Bieffekten är att hela den ekonomiska högerpolitiken går ut på att säkra både Sofias 600 000:- och att pyramidspelet kan fortsätta genom att priset på lägenheten inte faller. Istället för kapital till byggande, får vi konstgjort kapital, som ska upprätthålla vinster utan innehåll, d v s inflation. Den komiska tragedin är att det är just Sofia Arkelsten, moderaternas partisekreterare, som undrar hur Juholt ska finansiera välfärden, när hon själv är skolexemplet på hur den urholkas.)

    Vems är skulden?
    Sofias, som får 600 000:- utan att ha tillfört motsvarande värde?
    Köparens, som tagit lån i banken?

    Svaret är helt avgörande för hur EUs ekonomiska kris ska lösas. Val av svar kommer att förvärra krisen eller lösa den.

    Systemfel?

    Posted by alfverner @ 8:26

  • 26 Responses

    Kommentera

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

    Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu