• Vänstern 19.02.2012

    Tänk om det var så att två svenska journalister fängslades i Etiopien och dömdes för brott som i Sverige ansågs vara en plikt, nämligen att belysa problem i en journalistisk gärning.

    Tänk om det samtidigt var så i en helt annan del av samfundet att en politiker satt i Europaparlamentet mellan 1996 och 2006 och där knöt en mängd politiska kontakter från individer och regeringar världen över.

    Tänk om det samtidigt var så att t ex Olof Palme byggt upp ett rykte om Sverige om att vara de små ländernas talesland och att det byggdes en solidaritet med t ex Afrika, ANC i Sydafrika.
    Tänk om det fortfarande är så att Sverige som land har kvar spillror av ryktet som ett land för solidaritet och en seriös ambition att stödja och hjälpa till utveckling i länder som har det fattigt.

    Tänk om EU-parlamentarikern blev uppringd av en högt uppsatt medlem av ett av de Afrikanska länderna och fick frågan: Vi ska träffa Etiopiens president, vill du att vi ska framföra vårt stöd till att de svenska journalisterna får återvända till Sverige?
    Tänk om det är så att den Afrikanska regeringen är fullt medveten om den svenska modellen, man kanske t o m varit i Sverige och studerat och kan berätta många detaljer, både vad gäller bistånd, solidaritet och att Sverige i grunden är ett mycket fredligt land som inte ska förväxlas med t ex USA, för den Etiopiska regeringen. Tänk om man säger: Välj fiender, men välj inte Sverige, det är en vänstat!

    Tänk om den svenske EU-parlamentarikern då svarar: Gör vad ni kan, allt som kan öppna frågan är av godo, men gör det försiktigt så det inte byggs upp prestige.

    Så skiljs samtalet och politikern ringer anhöriga i Sverige och berättar om ytterligare ett halmstrå.

    Eller skulle han svarat:
    Bry er inte, det sköter UD.

    Det ska bli intressant att se hur demokratiaspekten hanteras av Aftonbladets bunker, när det gäller sossarnas dubbelspel och totala respektlöshet mot Mp och V. I den mörka delen av demopkratin.

    Posted by alfverner @ 0:40

    Tags: ,

  • 30 Responses

    Kommentera

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

    Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu