• Okategoriserat 25.01.2012

    Överallt finns dom. Muttrande, förbannade och man pratar. Och pratar och pratar. Uppenbarligen och tydligt förstår jag att dom förstår. Men ändå. Orden lägger sig inte riktigt på plats. Dom har ingen direkt skolning, ingen professorstitel, inget forskningsunderlag. Ändå förstår dom. Dom förstår mycket väl och dom förstår betydligt mycket mer än både Anders Borg och Fredrik Reinfeldt och mycket mer än bankdirektörer. Men dom säger inte mycket, bara små valda synpunkter berättar att dom har full kontroll på sammanhangen. För det är människor som binder samman och bygger helheter och orsakssammanhang. Det är folk som förstå att Sophia Arkelsten inte både kan tjäna 600 000:- på en lägenhet och samtidigt ifrågasätta välfärdens finansiering, det är folk som förstår att Henrik S Järrel INTE är mannen som kan ställa krav på ”arbetslinjen”.

    I en annan del bedöms Breivik som sjuk. Och frisk. Det enda som är gemensamt för psykologerna är att man tar gruvligt betalt för sitt tyckande.

    Och i bankerna sitter ekonomerna och ger investeringstråd. Ett råd per ekonom eller om man ger rådet att ”fördela riskerna”.  Helt värdelöst naturligtvis och det är rena slumpen vilket råd det är som går in. Man är sämre insatta än vilken travexpert som helst, men man vill ha sin position, sin auktoritet och man vill bli intervjuad och befästa sin position. Och man hittar t o m på ett extra Nobelpris i Ekonomi för att belöna de bästa mytbildarna. Men det betyder ingenting. Man kan ingenting, vet ingenting och borde aldrig tillfrågas.

    Anders Borg hyllas som den bäste finansministern i Europa. Jag säger att han är inte bara helt värdelös, han är ansvarig för den största samhällsdemonteringen i Svensk historia. Han säljer ut korna och tvingar oss köpa tillbaka mjölken, och naturligtvis: Så länge utförsäljningarna voltar i driftsbudgeten, så ser den bra ut, men när det är färdigutsålt, då är det färdigutsålt och då ska räkningarna betalas. Ett företag tar bara och helt uteslutande ansvar för sitt företags vinst. En sista spillra av anständighet från ägraklassen visades SAABs museum, men grundprincipen är: Maximal vinst till företaget/Inget som helst samhällsansvar. Sakta men säkert mullrar resultatet av den politiken nu i hela Europa och Anders Borgs eget korthus i Sverige börjar rasa. Jag har rekommenderat honom att stiga av när siffrorna för hans kompetens stod som högst, men han lyssnade inte. Kejsaren är naken och Europas enda lösning är att fortsätta stimulera en pyramidspelsekonomi. Anders Borg kan ingenting. Han är ett skämt och i backspegeln kommer många att svära över att man gick på bluffen. Men det måste nå botten först. Den bortskämda och matade medelklassen måste plikta innan man lyfter blicken.

    Och folk muttrar. Den verkliga intelligensen finns där. ”Sanningen”. Det var så ändå, att det fanns en sanning. Det var rätt som dom sa på konfirmationen. ”Man ska alltid tala sanning”, sa man. Och folk muttrar sanningen mer eller mindre sammanhängande mellan postkodlotterier och jobbskatteavdrag.

    Den ideologiska sanningen. Den om att människors värde egentligen är lika.

    Sen finns det en annan sanning som odlas av det avintellektualiserade positionssamhället, som odlas på Lundsbergs, som upprätthålls av ett kungahus och som företräds av Moderaterna och deras lydpartier. En sanning som nu är satt under sin allvarligaste prövning, men som formulerades så oerhört väl av professor Marian Radettzki, sannolikt en av dumhetens absolut främste fanbärare och som utan jämförelse bäst beskriver  den politik som verkställs under Fredrik Reinfeldt och Anders Borg och som är den ledande tanken i hela EU-projektet.  

    Det finns en ideologisk intelligens. Människor förstår, men agerar av olika skäl inte.

    Sen har vi den ideologiska dumheten, en slags teknokrati som sätter in människor som enheter i system iklädd akademisk bakgrund, t o m en professur. Professor i dumhet, en riktigt renodlad idiot som aldrig någonsin skulle reflektera över sin egen roll eller nytta och i förhållande till vad.

    Jag ser Janne Josefssons intervju med Radetski om och om igen, för att verkligen förvissa mig om att jag verkligen hör rätt.

    Grundvisionen i Alliansens politik.

    Grunden för Milton Friedmans nobelpris

    Den nazistiska människosynen.

    Ni undrar om det blivit fel? Om det är samma länk? Nej, det har inte blivit fel. Det är samma länk och samma aningslöshet.
    Och jag hör rätt. Jag har aldrig någonsin, varken förr eller senare, kommit i kontakt med en så renodlad och föbannad dumhet.

    Vad hör ni?

    Och den lösning Radetzki presenterar är den lösning som idag diskuteras som lösningen på EUs kris. Vi talar om en PROFESSOR i nationalekonomi. Fatta hur illa det är ställt, redan 1997 (och naturligtvis långt före det).

    Intervjun är gjord 1997. Det är 15 år sen.

    Marian Radetzki, född 8 december 1936 i Polen, är professor i nationalekonomi

    1936 hölls olympiska spelen i Nazityskland, 1939 ockuperas Polen och 50 år senare saluför den polske juden Marian Radetzki samma människosyn som Hitler. Det är nästan komiskt och i Storkyrkan i Stockholm 2012 sitter etablissemanget och ska minnas och vill att vi andra ska lära oss något så det inte händer igen.
    Radetzki är sedan 1998 ledamot av Ingenjörsvetenskapsakademien.

    Det är inte illa. Det är mycket värre än så. Terrorismen har flyttat in i parlamenten.

    Och människor förstår, om det är Libyen eller Grekland.  Någonstans formulerar man sitt ursinne och oavsett var, så stämplar makten folket som terrorister. Syrien, USA, Israel, Sverige, Iran…Det är makten som definierar terroristen och det är makten som styr övervakningen och kontrollen.

    Posted by alfverner @ 11:32

  • Kommentera

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

    Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu