• Okategoriserat 08.11.2010

    Kungahusets fundament.

    Nu får det vara nog med pressens styrning av debatten. Kvällspressen släpper inte fram debatten om just kungahuset och tror man ska komma undan med det…

    Jag hörde Magnus Uggla, som tyckte det var löjligt att utsätta Kungen för en betraktelse, att det var Kungens privatsak och ”att Kungen gör som han vill, det är ju därför han är Kung”. Jag förstår Ugglas ståndpunkt. Den passar naturligtvis denna musikaliska skämtartikel alldeles utmärkt.

    Kungen bekräftar ”tre sanningar”, vilket också får stort genomslag i den Moderata politiken och i den svenska medelklassen, som matas med privilegier på de fattigas bekostnad:

    1. Rätten att leva på andra.

    2. Rätten att göra vad man vill, oavsett konsekvenser.

    3. Position är allt, kompetens är inget.

    Detta är hela grunden till denna medeltida institution och det är denna grund som sätter den politiska agendan för Högerpartierna, inklusive ledarskitet inom socialdemokratin, med Göran Persson och Björn Rosengren i spetsen.

    Kungen i sig intresserar ingen, en ytterst medioker figur som i sin framtoning inte ger något annat intryck än att hans plats borde vara som Tamburmajor på något av de billigare Stockholmshotellen. Det är alltså inte frågan om ”trevligt”, ”fint”, ”romantiskt” etc. även om detta är ord som de mindre bemedlade ofta använder. Och att Kronprinsessparet blir bjudna på bröllopsresa av en miljardär som ockrat, att Kungen delar ut serafimorden till  Bruneis diktator etc. Allt hänger samman och allt legitimerar ”positionens rätt att ta för sig”. Det är alldeles självklart att givarna är tacksamma för att kungahuset står som frontfigurer i svinertiet. Problemet har historiskt uppmärksammats av bl a Lenin, Mao Tse Tung, Adolf Hitler m fl. och det är ytterst anmärkningsvärt hur lite människorna i ledande positioner tar lärdom den historiska processen.

    Den inkompetens och ytlighet som kännetecknar Kungahuset är i själva verket själva sinnebilden av den svenska krisen. Hela samhället håller på att bli ett inkompetent arvssamhälle, där samhällskompassen snurrar allt snabbare runt sin egen axel, för att till slut gå av helt. Och vem vinner på det?

    Avskaffa…

    1. Rätten att leva på andra.

    2. Rätten att göra vad man vill, oavsett konsekvenser.

    3. Position är allt, kompetens är inget.

    …så faller också kungahuset och resurser kan läggas på att hitta våra egna Dalai Lamor. Då öppnas möjligheten att hitta professorn i teoretisk fysik och slippa se honom vittra bort som städare på ett städbolag eller på McDonalds utskänkningsställen.

    Då kanske vi t o m får slippa höra hovnarren Magnus Ugglas pretentiösa pekoral.

    Men det är nog att hoppas för mycket.

    Posted by alfverner @ 9:47

  • Kommentera

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

    Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu